dimecres, 4 de febrer de 2015

Desmuntant tòpics sobre Déu i al religió.


Acabem ja les sessions destinades als mestres de la sospita. Llegirem la resposta que podem donar a Freud i les conclusions dels apunts. Aquí tens un seguit de frases crítiques que podríem escoltar pel carrer, llegeix-les i :
  • Identifica a quin mestre de la sospita li podria escaure (Feuerbach, Marx, Nietzsche o Freud)
  • Explica en quins aspectes pot tenir raó i quin argument podria rebatre-ho o qüestionar-ho.


1_ “Això de pregar és per gent que té poca autoestima i no sap afrontar els problemes per ell mateix”.
2_ “Déu és l’osset de peluix dels adults que no han superat les pors de la infantesa”.
3_ (De la pel·lícula “Óscar Romero”) “L’església sempre s’obre de cames al millor postor”.
4_ “La gent de missa viu en un altre món. No toquen de peus a terra”.
5_ “Jesús m’agrada perquè era un anarka i passava de les institucions de la època, però el que ha vingut després ha traït la seva vida”.
6_ “Déu te l’has inventat tu, perquè cadascú té el seu déu personal. Cadascú projecta en aquesta imatge allò que desitja”.
7_ “La religió és una trava al progrés. No fa res més que posar pals a les rodes perquè és cosa de gent de dretes i conservadors”.
8_ “Déu i la religió són un mecanisme psicològic per assegurar una certa moral i pau social. Caldria substituir-lo per alguna entitat universal, com ara els Drets Humans”.
9_ “Això dels ideals, les religions, els cels, les utopies... no serveixen per a res. El que compta és el teu projecte personal.”
10_ “En el fons, el cristianisme no és més que una ètica humanista. Per tant, no cal pregar ni creure, sinó fer el bé i ja està.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada